4 Temmuz 2016 Pazartesi

ŞEHİT MUALLİM ZEKİ DÜNDAR ALP BEY

ŞEHİT MUALLİM ZEKİ DÜNDAR ALP BEY

Şeyh Said İsyanında 23 Nisan 1925’de Lice’de katledilen ilk öğretmen şehidimiz Zeki Dündar Alp Bey’i saygı ve rahmetle anıyorum. Atatürk devrinde bile isyancı hâmisi bir valinin bulunabildiğini görmek açısından ibretlik bir olaydır. İşbirlikçi ve ihmalkâr vali isyandan sonra sevk edildiği mahkemede yargılanarak hapse mahkûm edilmiş ve 1929'da çıkarılan affına kadar devlet memuriyetinde istihdamına cevaz verilmeyerek memuriyetten ihraç edilmiştir.

«Zeki Dündar Bey 1312 senesinde Arapkir’de doğmuştur. Jandarma çavuşlarından Kanber Ağa’nın oğludur. 1329 senesinde mektepten çıkarak şark vilayetlerinde derece derece muallimlikte bulunduktan sonra Çapakçur Başmuallimliğine tayin edilmiş, başmuallim bulunduğu zaman mektepte büyük bir tecellüd [mücadele-yiğitlik] göstermiş. Mektebin levazımatını bizzat tedarik ve sıralarını bizzat imal etmiştir. Şeyh Said İsyanının zuhurunu Dâhiliye Vekâleti’ne ilk evvel merhum bildirmiş, Genç Valisi İsmail Hakkı Bey vekâletin sualine ihbarın kâzib [yalan] olduğu cevabını vermiş, aynı zamanda Zeki Dündar’ azleylemiştir. Zeki Dündar Bey, hayatının tehlikeye girdiğini anlar anlamaz Lice’ye, amcasının nezdine gitmiş usât [asiler] Diyarbekir’e hücum eylediği zaman Abdulgani Efendi’nin evinden alınarak Şaki Yusuf Perişan ve hempası tarafından sokakta şehit edilmiştir. Ailesi ve küçük çocuğu bu katliama şahitlik etmişlerdir.»





1 yorum:

Unknown dedi ki...

,,
Allah rahmet eylesin. Türkmenistan, Gürcistan, Hayastan, İran, Irak, Suriye hakimi Sultan Alp Arslan Anadolu halklarının çeğrısıyla, katılımı ile; Anadolu 1071 ve 1922'de kurtarıldı. Yazık ki, Laik bir düzen kurulamadı. Kur'an'ın özü de terkedildi. 26 Ağustoslar nerede ise anılmayacak. Başta Atatürk olmak üzere; Alp Arslan, erleri, Ermenlerinin torunları ile tüm soykırım karşıtlarını kutluyorum
Mustafa Kemal Oyman,